Skillnaden mellan olika typer av hosting

12 oktober, 2014

Kategori: Guider

Markerad med: , ,

Det finns ett flertal olika sätt för att publicera en hemsida på internet – även kallat hosting. Dessa olika sätt har både fördelar och nackdelar. I denna artikel kommer jag att gå igenom de vanligaste typerna av hosting och när de kan tänkas användas.

Det kanske vanligaste sättet att hosta sin hemsida är att betala för webbhotell. De flesta webbhotell har olika typer av paket beroende på hur stor din hemsida är och hur mycket trafik du förväntar dig att hemsidan kommer att få. Det är ofta ganska enkelt att komma igång med webbhotell och vissa erbjuder också verktyg med vilka du kan skapa en hemsida utan tidigare erfarenheter av webbutveckling. Fördelen med webbhotell är att det ofta är väldigt enkelt att komma igång – du behöver bara registrera dig och ladda upp filerna eller skapa din sajt via deras verktyg sedan är det klart. De flesta webbhotell erbjuder också support som du kan kontakta vid frågor eller problem. Nackdelen med webbhotell är att du lägger kontrollen över din sajt i webbhotellets händer. Om webbhotellets servrar krånglar så kan du inte göra annat än att vänta på att de fixar det.

Om du vill ha mer kontroll över hostingen men inte vill ha en server ståendes i hemmet eller på kontoret så är ett alternativ VPS eller en virtuell server. Då skapar hostingföretaget en virtuell instans av ett serveroperativsystem på sin hårdvara men du har full kontroll över operativsystemet via molnet. Fördelen med detta är att du har full kontroll över servermjukvaran och kan installera de programvaror du önskar. Nackdelen är att du fortfarande är beroende av hostingföretagets servrar och annan hårdvara.

För full kontroll kan du använda en dedikerad server. Fördelen med en dedikerad server är att du kan välja allt själv. Både vilken sorts hårdvara du vill använda och vilken mjukvara du vill använda. Nackdelen med denna typ av hosting är att det krävs underhåll som tar tid och kan vara problematiskt. Om du inte hyr servern av ett företag måste du också ha ett ställe att placera servern på – ofta är servrar stora och otympliga.

Managed hosting är när man hyr in professionell personal som tar hand om driften av dina servrar. Detta sparar tid då det kan vara krångligt att anställa personal med rätt kompetens och erfarenhet. Här får du både fördelarna med att ha dina egna servrar samtidigt som du inte behöver lägga tid på att underhålla servrarna själv. Tänk dock på att inhyrd personal ofta kostar mycket pengar.

Vilken av dessa typer av hosting du borde välja beror självklart på dina behov. Agerar du som privatperson eller ett mindre företag och vill lägga upp en enkel hemsida är det ofta enklast att betala för webbhotell men i större företag är det vanligare att man vill ha större kontroll över hostingen och då kan något av de andra tre alternativen vara bäst. Om du har ett intresse för hårdvara kan det också vara kul att bygga ihop en egen server och hosta helt utan tredje part.

Dela gärna denna artikel till dina vänner och låt dem också hitta webbhotell billigt.

Inga kommentarer


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Captcha Garb (1.5)