Så väljer du rätt VPN

7 juli, 2017

Kategori: Guider, Säkerhet

Den främsta orsaken till att välja en VPN-tjänst är att skapa en säkrare internetanslutning. Via VPN kan exempelvis anställda i ett företag nå företagets filer utan att behöva utsätta sig för risken med att surfa på öppna offentliga nätverk. Det finns däremot ett flertal olika leverantörer av VPN-tjänster att välja på. I en större jämförelse av VPN-tjänster nämns följande punkter:

Teknisk plattform och anslutningsmöjlighet

Till viss del kan operativsystem vara avgörande även om de flesta leverantörer erbjuder lösningar som passar de vanligaste operativsystemen. Däremot skiljer det sig åt gällande hur lösningen hanteras på exempelvis en surfplatta, dator eller mobiltelefon. Beroende på vilken enhet som främst kommer att användas kan vissa lösningar vara bättre än andra.

Gällande anslutningsmöjlighet kan man kontrollera om en programvara behöver laddas ner till enheten eller om det går att ansluta sig till nätverket via manuella åtgärder. Här handlar det alltså delvis om egen kunskap och vilken lösning man anser vara enklast.

Kapacitet

En annan sak som kan skilja VPN-leverantörerna åt är nätverkets kapacitet. Här kan det exempelvis finnas begränsningar gällande hur många IP-adress som kan användas inom nätverket. Det kan även vara begränsat till vilka länder som tjänsten fungerar inom. Till viss del kan man även titta på drifttiden vilket därmed avgör dess tillgänglighet.

Hastighet

De flesta VPN-tjänster har mycket god hastighet och för de flesta är detta inte en punkt man behöver väga speciellt tungt. Men det finns undantag. Har du ett extra stort behov av hastighet (exempelvis vid större filöverföringar eller streaming) kan det vara värt att titta extra på hastigheten.

Säkerhet

VPN-tjänster tecknas främst för att öka säkerheten. Att de är säkra är därmed grundstenen i tjänsten. Den som vill jämföra olika tjänster utifrån denna punkt kan se på vilka certifikat och protokoll som används.

Hjälp på vägen

Är du nybörjare kanske supportmöjligheter väger allra tyngst. Det finns ett stort utbud av företag att välja mellan för dig som talar flytande engelska. Behöver du däremot svensk support minskar antalet företag att välja på. Här kan man även se på tillgängligheten hos supporten gällande öppettider och möjligheter att kontakta dem via telefon, chat, mail osv.

Kostnad

Du bör inte i första hand se på kostnaden utan på vilket behov du har. Söker du bara en enkel VPN-lösning och inte bryr dig om vilket språk supporten är på kan du självklart låta priset styra. Men många som beställer VPN-tjänster har specifika behov och bör därmed först hitta olika leverantörer som kan erbjuda tjänster som möter dessa behov. Därefter kan man jämföra priserna.

Dela gärna denna artikel till dina vänner och låt dem också hitta webbhotell billigt.

Inga kommentarer


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Captcha Garb (1.5)